El volum XII conté els índexs dels 12 primers volums.
La Biblioteca Digital de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona és un projecte viu que possibilita l'accés lliure a obres de temàtiques diverses. Destaquen les guies de la ciutat, incunables, llibres impresos a Barcelona els segles XVI, XVII i XVIII, contes japonesos bellament il·lustrats, nadales, estatuts d'associacions... Es tracta d'una petita part del fons de la Biblioteca de l'AHCB que creixerà en futures actualitzacions.
La cerca en aquest portal es pot fer tant pels títols i autors dels llibres com per les paraules del contingut dels textos. Al costat de cada obra trobareu algunes dades de la publicació i un enllaç al catàleg de la Biblioteca amb informació més completa (autor, títol, editor, lloc d’edició, any de publicació, matèries que tracta i notes).
S'ofereix tant la possibilitat de consulta en línia com de descàrrega de les obres en pdf.
Col·lecció de guies de Barcelona des de 1777 fins la primera meitat del segle XX.
Són obres de naturalesa diversa. Les més antigues ofereixen dades útils per a guiar als ciutadans ens els seus tràmits i pràctiques quotidianes. Amb el creixement de la ciutat i la modernització, les guies incorporen noves descripcions de Barcelona, nomenclàtor de carrers, dades relacionades amb el lleure (teatres, passejos, etc.), monuments i atractius turístics, itineraris, plànols, anuncis, directoris de serveis, negocis i oficis...
Les guies són font d'informació per conèixer l'evolució de la ciutat i de la pròpia societat.
Col·lecció dels incunables de la Biblioteca de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
Es tracta de llibres impresos entre 1480 i 1499 a les següents ciutats europees: Nuremberg (1), Barcelona (3), Roma (1), Venècia (2) i Lió (1)
Són 8 obres presentades en 7 volums, ja que un volum conté dos textos de Joan Duns Escot.
Col·lecció que posa a l’abast llibres i opuscles de temàtica diversa que tenen en comú ser impresos a la ciutat de Barcelona durant el segle XVI.
Entre els títols publicats n'hi ha de temàtica jurídica, religiosa, literària o les anomenades "relacions de successos".
La col·lecció dona a conèixer el treball d'impressors com Joan Luschner, Carles Amorós, Claudi Bornat, Gabriel Graells, etc.
Al segle XVII prenen un gran impuls els opuscles que narren amb voluntat informadora i alhora propagandística, esdeveniments de l'actualitat de l'època com per exemple la Guerra dels Segadors. Aquestes publicacions sovint tenen títols encapçalats per paraules com "notícia", "relació", "carta", etc.
El Manual de novells ardits és el dietari on s'anotaven diàriament notícies (ardits) de forma breu i concisa. S'hi feia constar els nomenaments d'oficials, les trameses de missatgers i correus, els viatges dels consellers o les sortides de la host de la ciutat. Els escrivans del racional també hi anotaven qualsevol informació que els pogués ser d'utilitat en l'exercici del càrrec, o que creguessin que tenia prou transcendència per constar-hi (com per exemple l'atemptat de què va ser víctima Ferran II el 7 de desembre de 1492).
Consultables els articles continguts als volums editats de la col·lecció Documentos y estudios.
Els 3 primers volums, publicats per l'Oficina Municipal d'Investigacions i Publicacions Històriques, van aparèixer amb el títol Recull de documents i estudis, i es van publicar en català entre els anys 1920 i 1923.
L'any 1961 es reprèn la col·lecció en castellà i amb el títol Documentos y estudios. En aquesta segona etapa es van publicar els volums del 4 al 23, i consta com a editor l'Institut Municipal d'Història.
Es tracta per una banda d'articles sobre la història de Barcelona i per altra articles amb dades i documents, la majoria d'ells conservats a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
Col·lecció de textos amb finalitat divulgativa i pedagògica. En general es presenten en forma de preguntes i respostes facilitant així la transmissió de les idees centrals que es volen comunicar.
La majoria de les obres d'aquesta col·lecció estan centrades en l'explicació de la Constitució espanyola, tot i que es complementen amb altres títols com el Catecismo democrático (1857) que segueix el corrent del socialisme utòpic o el Catecismo de la doctrina laica (1887) fonamentat en el lliure pensament.
Es pot observar un augment de publicacions coincidint amb el Trienni Liberal i el Sexenni Democràtic
Faules, llegendes i contes populars japonesos.
Predominen els editats per Takejiro Hasegawa i l'editorial Kobunsha. La majoria de les obres del fons de la biblioteca són traduccions al francès, tot i que se'n conserva una en anglès. Els textos combinen narracions senzilles amb xilografies d'artistes japonesos. Alguns dels títols són impresos sobre paper crepé cosa que afegia un atractiu exòtic i fomentava la fascinació per l'art japonès en els lectors occidentals de finals del segle XIX i inicis del XX.
La col·lecció es complementa amb algunes obres publicades a Paris, Madrid i Barcelona.
15 edicions, entre el 1574 i el 1931, d’un dels textos del dret municipal barceloní sobre la regulació dels conflictes de veïnatge de terrenys, edificacions urbanes així com de les servituds que hi requeien.
La col·lecció aplega llibres d'història de la maçoneria i sobre la seva litúrgia, però també llibres a l'entorn de la polèmica entre l'Esgésia Catòlica i la maçoneria, incloent-hi la butlla Humanum Genus que el papa Lleó XIII va redactar el 1884.
Recopilació dels butlletins setmanals de divulgació històrica radiats per Ràdio Barcelona entre el 1945 i el 1973. Són 14 volums publicats entre els anys 1945 i 1974, els primers vuit a càrrec de l'editorial Aymà i els següents de l'Institut Municipal d'Història de Barcelona.
Els textos tracten de diversos aspectes de la història barcelonina: història, activitat arqueològica, temes artístics, notícia sobre llocs, carrers, edificis religiosos i civils, etc.
Alguns dels autors són: Agustí Duran i Sanpere, Joan Ainaud, Aureli Capmany, Lluís Camós Cabruja, Josep M. Garrut, Frederic-Pau Verrié, Consol Mallofré, Cèsar Martinell entre d'altres.
El volum XII conté els índexs dels 12 primers volums.
Col·lecció de les actes, ponències i comunicacions presentades des del primer fins el cinquè Congrés d'Història de Barcelona.
El 1982 i el 1985 es van celebrar els dos primers congressos amb el nom de Congrés d'Història del Pla de Barcelona i és a partir del tercer congrés, celebrat l'any 1993, que va prendre el nom que perdura fins avui. A partir del sisè congrés (1999) la publicació dels textos es fa dins la revista Barcelona, quaderns d'història que és consultable al repositori RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert)
La correspondència entre el número del congrés i els números de la revista és la següent: VI, nº 4 i 5 ; VII, nº7 ; VIII, nº 10, 11 i 12 ; IX, nº 14 i 15 ; X, nº 16 ; XI, nº 18 ; XII, nº 20 ; XIII, nº 21 i 22 ; XIV, nº 23 ; XV, nº 25 ; XVI, nº 27